Gekeurde sieraden en voorwerpen geven vaak het land van herkomst aan, de goud-of zilversmid die het maakte en het jaartal waarin het vervaardigd is. Het identificeren van een merkteken op een onbekend stuk zilver is een boeiende bezigheid. Deze ‘merkenstudie’ maakt bijvoorbeeld oud en antiek zilver nog interessanter.

In Nederland is het keuren van zilver al vanaf de gildetijd goed geregeld. Vóór 1807 had elke Nederlandse stad zijn stadskeuren en jaarletters. Sinds 1814 is dit landelijk geregeld en worden er voor heel Nederland twee verschillende keuren gebruikt:

  • Klein zilver keur in de vorm van een zwaardje in combinatie met een meesterteken;
  • Groot zilver keur bestaande uit vier merken: een meesterteken, een minerva kopje, een leeuw en de jaarletter.

 

Stadsteken van Schoonhoven

Als enige in Nederland mogen de leden van het goud- en zilversmidsgilde St. Eloy het Schoonhovense gildeteken in de door hen gemaakte voorwerpen slaan: een hoofdletter ‘M’ omringd door de vier leeuwen van het Schoonhovense stadswapen. Dit teken mag gebruikt worden op gouden en zilveren voorwerpen van Schoonhovense makelij die aan vastgestelde kwaliteitseisen voldoen. Het spreekt vanzelf, dat dit teken met de ‘meester-M’ voor een bijzonder kwaliteitsproduct staat: goud- en zilverwerk uit de Zilverstad Schoonhoven.

Een aantal keuren op een rij die u in de sieraden van AtelierQ aan kunt treffen:

  • Verantwoordelijkheidsteken/meesterteken (keurteken AtelierQ)
  • Waarborgteken goudsmidsgilde St. Eloy uit Schoonhoven
  • Goud of zilver gehalte teken
  • Jaarletter